Principiile Dreptului

De la Drept
Versiunea din 11 octombrie 2024 15:01, autor: BlueTear (discuție | contribuții) (Pagină nouă: Termenul ,,principiu” vine de la cuvântul latin ,,''princi­pium''” care poate însemna ,,început, obârșie”, având considerația de element fundamental. Principiul nu are origine; căci din principiu se nasc toate, iar el nu se poate naște din nici un alt lucru. === Principiul libertății === Se poate afirma că dreptul trebuie să aspire permanent spre maximum de libertate. În același timp, dreptul trebuie să găsească mijloacele cele mai potrivite pent...)
(dif) ← Versiunea anterioară | Versiunea curentă (dif) | Versiunea următoare → (dif)
Sari la navigare Sari la căutare

Termenul ,,principiu” vine de la cuvântul latin ,,princi­pium” care poate însemna ,,început, obârșie”, având considerația de element fundamental. Principiul nu are origine; căci din principiu se nasc toate, iar el nu se poate naște din nici un alt lucru.

Principiul libertății

Se poate afirma că dreptul trebuie să aspire permanent spre maximum de libertate. În același timp, dreptul trebuie să găsească mijloacele cele mai potrivite pentru realizarea libertății, ceea ce înseamnă că ,,Idealul de justiție trebuie fundamentat pe principiul libertății individuale, singurul care poate duce la relații sociale cât mai drepte”.

Principiul justiției

Justiția se înfățișează ca o stabilitate între interesele individuale și interesele comune, stabilitate care presupune o relație profundă între libertate și justiție. În plan social, justiţia reprezintă cel mai înalt principiu care stă la baza constructivă, în timp, a dreptului.

Principiul egalității

Ca principiu de drept egalitatea presupune tratarea tuturor oamenilor în mod egal, de unde concluzia potrivit căreia nimeni nu este mai presus de lege.

Principiul responsabilității

Exprimând un act de angajare a individului în contextul relațional social, responsabilitatea se înfățișează ca un fenomen social. Responsabilitatea este considerată, stabilită şi evaluată nu în chip abstract, ci având în vedere determinarea unui anume comportament al individului față de alți indivizi, al individului față de societate și al societății față de individ.